Ogräsfrön dör genom biogasprocesser
Dör ogräsfrön genom biogasprocesser? Enligt en del internationella studier kan svaret på denna fråga vara ja. Hur fungerar det med svenska ogräs?
I projektet ”Minskad överlevnad för ogräsfrön genom meso- och termofil rötning i en biogasanläggning” gjordes en studie på fyra svenska ogräs. Arterna skräppa, italienskt rajgräs, renkavle och hönshirs behandlades i ett rötningssubstrat i 37°C i 2, 5, 10, 20 och 30 dagar samt i 52°C i 2, 5, 10, 15 och 30 timmar.
Efter behandlingen kontrollerades frönas grobarhet och vitalitet. Studien visade att ogräsfröna dog helt inom 5 dygn vid 37°C och inom 10 timmar vid 52°C och utgör därför ingen risk för spridning i biogödsel på åkrarna.
Andra slutsatser som kunde dras var att sambandet mellan temperatur och tid är faktorer som ökar avdödningen. I försöket jämfördes även metoderna rötning och vattenbad.
Slutsatsen av det var att ogräsfröna överlever längre tid i vattenbad än vid rötning. Detta innebär att enklare metoder för att mäta ogräsfrönas överlevnad genom ett vattenbad är möjligt.
Projektet "Minskad överlevnad för ogräsfrön genom meso- och termofil rötning i en biogasanläggning” leddes av Anneli Lundkvist, SLU Uppsala; finansiär Bertebos Stiftelse i samarbete med Hushållningssällskapet Halland.